Skoči na vsebino

PSMM: JUNIJ 2024

  • od

PAPEŽEVA SVETOVNA MREŽA MOLITVE

MOLITEV IN SLUŽENJE
IZZIVI, KI SOOČAJO ČLOVEŠTVO S POSLANSTVOM CERKVE • 2024 •


Molitveni namen za junij 2024:
ZA TISTE, KI BEŽIJO IZ LASTNE DEŽELE

Molimo, da bi vojni begunci ali begunci zaradi lakote, prisiljeni na beg, poln nevarnosti in nasilja, našli sprejem in nove možnosti za življenje v državah, ki jih gostijo.


MISLI ZA PREMIŠLJEVANJE OB MOLITVENEM NAMENU

PREMIŠLJEVANJE OB MOLITVENEM NAMENU

NAGOVOR UDELEŽENCEM SREČANJA, KI GA JE ORGANIZIRALA BRATOVŠČINA DOMUS IZ SACROFANA*
Frančišek

9. marec 2023

Gostoljubje je izraz ljubezni, je izraz vitalne odprtosti, ki nas spodbuja, da smo pozorni do drugega, da iščemo le najboljše zanj oz. zanjo (VB, 97–98). Ob premišljevanju tega vidika ljubezni se opiramo na prvo okrožnico Benedikta XVI, Deus caritas est (z dne 25. decembra 2005). Prav tako navajam drugi odstavek okrožnice Vsi smo bratje, posebej člen 141.Citiram: “Prava vrednost raznolikih držav po svetu se meri po sposobnosti, da ne razmišljamo zgolj kot posamezna država, temveč kot del razširjene človeške družine.” To je opazno zlasti v kriznih časih. Ozke oblike nacionalizma so izrazit odraz nesposobnosti, da bi dojeli pomen zastonjskosti. Take miselnosti so zmotne predvsem zaradi prepričanja, da se narodi lahko razvijajo popolnoma sami, ne meneč se za uničenje drugih; zaradi prepričanja, da se bodo z zapiranjem vase učinkoviteje zaščitili pred drugimi. Migrante vidimo kot vsiljivce, ki nam nimajo ničesar dati. To vodi do poenostavljenega prepričanja, da so ubogi, nevarni in nekoristni, medtem ko so tisti pri viru moči velikodušni dobrotniki.Prihodnost je le v tisti družbeni in politični kulturi, ki voljno in “zastonjsko” sprejema druge. Smo pri četrtem poglavju z naslovom Zastonjskost, odprta za druge, ki govori o “zastonjskosti, ki sprejema.” (prim. št. 139–141). Vidik zastonjskosti je ključen pri ustvarjanju bratstva in prijateljstva v družbi. Še posebej poudarjam zadnjo misel: Prihodnost je le v tisti družbeni in politični kulturi, ki voljno in “zastonjsko” sprejema druge. (141). Zastonjska dobrodošlica. Pogosto se pogovarjamo o tem, kako lahko migranti doprinesejo k družbi, ki jih sprejme. To je resnično in pomembno. Ključni kriterij presojanja vrednosti osebe ni zgolj v tem, koliko koristi imamo od nje, temveč v tem, da je vredna že sama po sebi. Naši bližnji si ne zaslužijo dobrodošlice zaradi tega, kar imajo, temveč zaradi tega, kar so.

*Celotno sporočilo: https://www.vatican.va/content/francesco/en/speeches/2023/march/documents/20230309-incontro-fraternadomus.html ©Copyright – Libreria Editrice Vaticana


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.