Skoči na vsebino

Generalni minister OFM imenovan za tajnika Kongregacije za redovnike

  • od

Papež Frančišek je za tajnika Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja imenoval br. Joséja Rodrígueza Carballa, generalnega ministra reda manjših bratov (OFM), ki bo s tem postal tudi naslovni nadškof s sedežem v kraju Belcastro. Škofovsko posvečenje bo prejel v Santiagu na predvečer binkošti, 18. maja 2013.

Br. José Rodríguez Carballo OFM se je rodil v kraju Lodoselo, škofija Orense (Španija), 11. avgusta 1953, leta 1964 je vstopil v malo semenišče frančiškanske province sv. Jakoba iz Compostele v kraju Castroverde de Campos (Zamora); naslednje leto je šel v semenišče Herbón (La Coruña); noviciat je opravil v samostanu v kraju Ponteareas, ki ga je zaključi s prvimi obljubami 9. avgusta 1971.

Filozofijo je študiral na Centro di Studi Teologici v Santiagu de Compostela (1971-73); leta 1973 je odšel v Kustodijo Svete dežele, v Jeruzalem, kjer je opravil teološki študij in diplomiral leta 1976; slovesne obljube je izrekel 8. decembra 1976 v nazareški baziliki Gospodovega oznanjenja Mariji, v duhovnika pa je bil posvečen 28. junija 1977 v Jeruzalemu, v cerkvi sv. Odrešenika. Od leta 1976 je obiskoval Studium Biblicum Franciscanum v Jeruzalemu, kjer je magistriral iz biblične teologije leta 1978; študij je nadaljeval v Rimu na Pontificio Istituto Biblico, kjer je leta 1981 magistriral iz svetega pisma.

Vrnil se je v Španijo, v svojo provinco Santiago de Compostela in se posvetil bratski skupnosti v kraju Ponteareas, kjer je opravljal službo magistra postulantov in ekonoma, na provincialnem kapitlju leta 1983 je bil izvoljen za definitorja in bil imenovan za provincialnega tajnika Tajništva za vzgojo in študij, komisarja za Sveto deželo in magistra novincev; leta 1989 je postal gvardijan in rektor samostana sv. Frančiška v Santiagu de Compostela in magister bratov z začasnimi zaobljubami. Od leta 1982 do 1992 je bil docent za sveto pismo v škofijskem semenišču v kraju Vigo in od 1985 do 1992 tudi na Centro di Studi Teologici v Santiagu de Compostela; predaval je tudi Teologijo posvečenega življenja.

Leta 1992 je bil izvoljen za provincialnega ministra province Santiago de Compostela, od 1993 do 1997 pa je bil tudi predsednik zveze evropskih frančiškanskih provincialnih ministrov. Leta 1997 je bil izvoljen za generalnega definitorja reda in imenovan za generalnega tajnika za vzgojo in študij ter delegat Velikega kanclerja za papeško univerzo Antonianum v Rimu.

Na generalnem kapitlju je bil 5. junija 2003 izvoljen za generalnega ministra reda manjših bratov, kot 119. naslednik sv. Frančiška Asiškega; 4. junija 2009 je bil ponovno izvoljen za šest let; 23. novembra 2012 je bil izvoljen za predsednika zveze generalnih predstojnikov.

Kot član Kongregacije za evangelizacijo narodov in Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja se je udeležil škofovskih sinod leta 2005, 2008 in 2012 ter za Bližnji vzhod leta 2010; sodeloval je tudi na 5. Generalni konferenci južnoameriških škofij v kraju Aparecida leta 2007.

Je avtor številnih člankov o posvečenem življenju, o pastoralni teologiji, o svetem pismu in o Frančiškovi duhovnosti, izdal je tudi nekaj knjig; govori špansko, angleško, francosko, italijansko, portugalsko, pozna pa tudi latinščino ter biblični grščino in hebrejščino.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.